HTML5: Best viewed in Mozilla Firefox.

This page will be moved to a new location: DCIUX

Header image

Mijn hobby.

- - -

- - -

Hier vind je informatie over mijn hobby:
De PLC en programmeren.

In 1992 kocht ik mijn eerste PC (een X486) met het idee om binnen één jaar of twee eens uit te pluizen hoe dat "ding" eigenlijk in elkaar zit, nu 20 jaar later ben ik er nog steeds niet door vrees ik.
Van in het begin ben ik begonnen met programmeren eerst in basic, daarna assembler en vanaf 1997 met de komst van Borland C++ builder in C++.

PLC

Vanaf 1997 ben ik gestart met eenvoudige PLC's te ontwerpen. Waarom een PLC zal je je afvragen? Het antwoord is eenvoudig, als Elektromechanieker kom je alle dagen in contact met PLC's en wordt er van je verwacht dat je een sterke kennis van PLC sturingen bezit.
Vandaar mijn keuze voor de PLC.

DCI-PLC

In 2001 zag mijn eerste project het daglicht de DCI-PLC.
Dit project was een soft-PLC waarmee je in ladderdiagram een PLC programma kon schrijven, testen en er de zelf ontworpen hardware mee kon aansturen. Het was geschreven in de programmeertaal C++. In juni 2001 is dit project verschenen in het tijdschrift Elektor, dit is een elektronica tijdschrift dat in meer dan 80 landen verschijnt.

DCI-BUS

Het DCI-BUS project was in 2002 klaar, en maakte het mogelijk om via het RS485 protocol tot 64 stations aan te sturen. Elk station bevatte 8 inputs, 8 outputs en een Lcd-Display 40 char x 2 line. Elk station bevatte een 8-bit AVR Microcontroller die geprogrammeerd was in assembler.
Dit project verscheen in november 2002 ook in het tijdschrift Elektor.

Diploma

Daarna heb ik nog wat met microcontrollers aan het spelen geweest tot in 2009. Dat jaar ben ik een opleiding HBO5 Graduaat informatica gaan volgen bij het CVO-TSM Mechelen. Daar maakte ik kennis met een aantal onbekenden tot nog toe: Linux, Java, PHP, C#, MySQL, SQL. In 2012 was het dan zover ik had mijn diploma HBO5 Informatica op zak.

PLµX

Ondertussen was er zoiets als de "Raspberry PI" en GNUBLIN op de markt verschenen en dit was waar ik eigenlijk al jaren op zat te wachten. Het PLµX (Programmable Logic Microcontroller on Linux) project was geboren. De keuze voor het microcontroller board viel uiteindelijk op GNUBLIN omdat deze verschillende hardware I/O interfaces kon aanbieden.

Het PLµX project is eigenlijk een verderzetting van de DCI-PLC die rond 2000 het levenslicht zag. Embedded Linux stond nog in zijn kinderschoenen en als je een microcontroller wilde programmeren dan moest je telkens het wiel terug uitvinden, een library voor RS232, een voor I2C, een voor TCP-IP, etc. Met het GNUBLIN board heb je alles-in-een, een besturingsprogramma (Linux), alle mogelijke bibliotheken, USB, Ethernet, GPIO en een uitgebreid aantal uitbreidings- modules.

De Coninck Ivo